torsdag 3 december 2015

Semana Santa i Sevilla


Semana Santa i Sevilla


 


Sevillaborna tycker om fester, och störst och viktigast av årets alla festligheten är Semana Santa – påskveckan. Påsken tas på stort allvar i hela Spanien, men om du som läser spanskakurser i Sevilla frågar en sevillanare, svarar personen i fråga förmodligen, att inget påskfirande är större och vackrare än det som sker här i Andalusiens huvudstad. Och sanningen är att det kommer många besökare från andra regioner för att uppleva det.

 

Påskveckan inleds på palmsöndagen, och om du som går språkkurser i Sevilla är här för första gången, kommer du först att lägga märke till att så många är elegant klädda. Som om alla vore på väg till en fest. Och räkna med att det är mycket folk ute på gatorna – den här dagen har de väntat på! Du följer nyfiket strömmen som rör sig mot centrum. Allt mer människor ser du. Efter en stund hörs musik på långt håll, du ser en stor folkmassa och tv-kameror på höga ställningar. Du tränger dig nyfiket fram. Det som väntar är en alldeles speciell upplevelse. En procession bestående av tusentals personer är på väg. Först kommer männen som bär kyrkans emblem och pojkarna som svänger med rökelser. Sedan tågar två långa rader med märkligt klädda figurer. De bär höga, hårda strutar på huvudet och ansiktena täcks av tyg, det är bara hål för ögonen. De är klädda i fotlånga dräkter med band i midjan. I händerna bär de enorma ljus, vissa går med träkors. Alldeles tysta går de. De kallas nazarenos och är botgörare, eller går som tack för något som har hänt. En del av dessa stannar till vid barnen som står längst fram, ger dem karameller eller droppar stearin på stora bollar som barnen tillverkar under veckan.

 

I slutet av denna långa parad hörs musik, och du ser något stort närma sig. Det är detta som människorna väntar på. Tågets kristusfigur i en biblisk scen. Kristusstatyn, kanske från medeltiden, som tagits ut från sin kyrka och placerats på en stor, ihålig koloss som täckts av färska blommor och vackra, dyrbara silverdekorationer. Det är tungt och väger ett par ton. Allt bärs upp av så kallade costaleros, kraftiga män som bär sceneriet genom staden. Och det är här som Sevillas påskvecka särskilt utmärker sig. Kristusfigurer tas ut i många städer, men här har det gjorts till en konst. Kolossen bärs upp inifrån och rör sig i takt till musiken från orkestern som går bakom. Sorgliga marscher spelas medan statyn långsamt vaggar framåt. Vid svåra passager nästan dansar den i takt till musiken och får stora applåder som tack. Det är mäktigt.

 

En ny lång rad med nazrenaos tågar förbi, därefter kommer koloss nummer två. Det är en jungfru Maria-staty med tårar på kinderna, Ljuslyktor blommor och dyrbara verk i silversmide svajar. Även jungfrun har orkester, men musiken är gladare och ofta vackrare, med fler instrument. Det blixtrar från hundratals kameror.

Processionen passerar. Folkmassan skingras, människorna är redan på väg till nästa parad, för överallt i staden passerar olika tåg som detta.

Den som läser spaska i Sevilla under våren kommer att vara med om något mycket speciellt.

 
Christer Heljestrand
Tel: 076-920 73 93
E-post: christer[at]catranslations.com

#språksemester #spanskakurser #Cadiz #Seville #GoToSeville #hyraispanienportugal #WeLovePeople #GoodLife #spanska

#språksemester #spanskakurser #Cadiz #Seville #GoToSeville #hyraispanienportugal #WeLovePeople #GoodLife #spanska

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar