torsdag 3 december 2015

Dansa sevillanas på Aprilferian i Sevilla

Dansa sevillanas på Aprilferian i Sevilla




Den som går spanskakurser i Sevilla under våren och går på den stora aprilferian glömmer det inte. Det är ett makalöst spektakel som får dig att tro att du är med i en filminspelning. Sevillas La Feria de Abril med dess ljud, dofter och färger liknar ingenting annat. Aprilferian har firats sedan 1847, då den började som en marknad där arbetsdjur köptes och såldes. Marknaden blev mycket populär och efter hand utökades den med mat- och dryckesstånd, karusell, bingotält och andra nöjen. Till slut tog nöjena överhanden och djuren försvann från marknaden. Ända sedan dess har ferian arrangerats, med undantag för åren av inbördeskrig i Spanien.

Ferian börjar två veckor efter påsk och pågår i en vecka. Då stannar Sevilla. Många butiker och kontor stänger, eller har bara öppet på förmiddagen. Hotellrummen blir fullbokade, bussarna är överfulla. Överallt i staden ser man festklädda sevillabor, vackert dekorerade hästar med bjällror och elegant klädda ryttare som sitter kvar på hästryggen utanför tapasbarerna.

Ferian hålls i stadsdelen Los Remedios. På det 4 000 kvadratmeter stora området som kallas La Real har gator byggts upp. Över gatorna hänger papperslyktor som tänds på kvällen, och längs med gatorna står randiga tält uppsatta, så kallade casetas.



I tälten säljs det tapas och mängder  av den traditionella feriadrycken manzanilla som är ett vitt vin. Man blandar även manzanilla med läsk (7-Up/Sprite) för att göra rebujito. I tälten spelas sevillanas på hög volym, ibland från levande orkestrar, och mellan borden dansar ung som gammal. De flesta tälten hyrs av privatpersoner och dem behöver du en inbjudan för att besöka, men det finns flera som upprätthålls av bland annat politiska partier, och dem är du fri att roa dig i.

Kan du inte dansa sevillanas? Du som studerar spanska i Sevilla kan gå en danskurs samtidigt. Det finns många dansskolor. Både dansen och musiken påminner om flamenco. Sevillanas är traditionell dansmusik med ursprung ur den spanska folkmusiken seguidilla. Seguidillan spred sig i landet, blandade sig med lokal folkmusik och i Sevilla blev på resultatet sevillanas på 1700-talet. De senaste 30 åren har stilen fått ett uppsving, dansen har förändrats liksom musiken. Jämför gärna den glada, äldre sevillanan med den nya varianten.

Det mest anmärkningsvärda på ferian är klädseln. Nästan alla kvinnor är klädda i en så kallad traje de flamenca, en snäv, volangprydd klänning som framhäver den kvinnliga figuren. Håret bärs i en knut som pryds av en vacker kam och en stor blomma. Skor, sjal, solfjäder och stora örhängen, halsband och armband av plast matchar klänningen.

I ena änden av feriaområdet ligger ett stort nöjesfält, kallat La Calle del Infierno, med hisnande åkattraktioner, sockervadd, tävlingar och ett par stora pariserhjul från vilka du kan se området från ovan. Helvetesgatan är sannerligen ett passande namn …

Det är särskilt vackert på kvällen att se hur ferian lyses upp av alla lampor. Här har du som läser språkkurser i Sevilla alla möjligheter att roa dig under en veckas festligheter. Många kommer på eftermiddagen och stannar hela natten, de köper friterade churros att doppa i varm choklad innan de går hem i gryningen och sover, antingen för att stiga upp till en ny arbetsdag några timmar senare, eller om de fått semester, för att vila inför nästa dags nöjen på ferian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar