torsdag 3 december 2015

Semana Santa: Ett år av förberedelser innan påskveckan

Semana Santa: Ett år av förberedelser innan påskveckan


Medan påsken i Sverige betyder några dagars ledighet och påskmat, är påsken i Sevilla en folkfest som många har väntat på under ett helt år. De som går spanskakurser i Sevilla har säkert både sett och hört folk öva inför de minutöst planerade processionerna som avgår under Semana Santa – påskveckan.



Semana Santa inleds på palmsöndagen och avslutas på påskdagen. Under hela veckan, både dagar och nätter, går långa processioner genom staden.

Drygt 60 församlingar eller brödraskap deltar. Tidningarna ge ut detaljerade program med tidpunkter dag för dag. Varje deltagande kyrka har en starttid under veckan. Då bärs en kristusfigur samt en jungfru Maria-staty ut ur kyrkan på var sin koloss som är överdådigt täckt av färska blommor, ljuslyktor och silversmiderier. Framför och bakom kolosserna går botgörare i speciella dräkter, och orkestrar brukar också finnas med. Tågen har en förutbestämd rutt genom staden. Målet är att bära figurerna till katedralen som står med portarna öppna, gå igenom den och återvända till kyrkan. Det kan ta lång tid, de som har längst väg är ute på gatorna i 14 timmar.


Längs hela vägen står mängder av folk och tittar. Och det är verkligen värt att titta på. De som går språkkurser i Sevilla märker att paraderna är fest för både ögon, öron och näsa. Från stora, svängande rökelsekulor sprids välddoft, en doft som Sevillaborna förknippar just med de här dagarna. Förr var rökelsens uppgift att skingra odörer. Det går två rader med nazarenos, människor klädda fotlånga dräkter, med täckta ansikten och en strutliknande huvudbonad. Dessa är botgörare. De flesta bär ett mycket stor ljus i händerna, vissa bär på ett eller flera kors och går kanske till och med barfota.
Det som de flesta väntar på att få se är pason, den stora koloss som bärs upp av ett stort antal män. Pason är oerhört rikt dekorerad, här har inga pengar sparats och silversmederna har arbetat hela året för att laga och få i ordning dekorationera.

På den första pason brukar man se en kristusfigur i ett bibliskt sceneri.
Vissa figurer är gjorda på 1600-talet. I nästa paso, varje procession brukar ha två, bärs en ståtlig jungfru Maria-staty. Pason bärs inifrån. Männen som bär går alltså som i en stor låda utan att se någonting.
 
De får istället lita på den person som med sina rop och knackningar styr dem framåt. Det ligger många timmars övning bakom detta. Kolossen rör sig mycket långsamt men taktfast gungande framåt, och vid svåra passager och svängar nästan dansar den. Det är mäktigt.
 
De mest populära brödraskapens statyer tas ut natten mellan skärtorsdag och långfredag. De startar på natten och vissa kommer inte tillbaka till hemkyrkan förrän på fredagseftermiddagen. Staden sjuder av liv på småtimmarna, det är otroligt mycket folk ute för att se processionerna. Det är en speciell upplevelse som den som läser spanska i Sevilla bör uppleva, men tänkt på att ta med smörgåsar och en varm jacka. Det blir riktigt kallt på natten.
 
Regn är Sevillabornas stora skräck. Vid regn, eller hot om regn, ställs allt in. Ett år av förberedelser och många nedlagda slantar förgäves. Så följ väderleksrapporten innan du ger dig ut!
 
 
*****************************************************

Christer Heljestrand
Tel: 076-920 73 93
E-post: christer[at]catranslations.com

#språksemester #spanskakurser #Cadiz #Seville #GoToSeville #hyraispanienportugal #WeLovePeople #GoodLife #spanska
                                                                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar